De Vuurwants (Pyrrhocoris apterus)

Aafke, tuin 15

Aan het eind van de zomer waren ze opeens in mijn tuin. Grote groepen fel rode insecten, die dicht op elkaar gepakt zaten in de zon op een warme steen.

Ook zaten er een paar op het kaasjeskruid. Later zag ik ze bij An in de tuin op de stokroos zitten. Mijn zoon wist wat het waren, vuurwantsen. Ik had ze wel eerder gezien maar nooit in zulke grote groepen.

De lengte is 10-12 mm. Ze hebben een opvallende zwart rode tekening met opvallende zwarte vlekken. Vuurwantsen zijn volstrekt onschadelijk! De vuurwants zuigt voornamelijk plantensappen, dit doen ze met hun zuigsnuit. Daarnaast zuigen ze ook van zaden en van bladeren en planten, voornamelijk linde, kaasjeskruid en stokroos. Ook jagen ze wel op andere insecten, zelfs op hun soortgenoten.

Er zijn er verschillende studies gedaan naar de vuurwants. Uit het sap dat de vuurwantsen opzuigen uit planten en bladeren, maken de vuurwantsen een gecompliceerd gif. Ze verspreiden dit gif vaak als een afweersysteem tegen bijvoorbeeld vogels.

Naar dat gif wordt onderzoek gedaan. Het gif heeft een zeer sterke antibacteriële werking. De stof dood namelijk bacteriën die ondertussen resistent zijn geworden tegen antibiotica. Er moet nog wel wat onderzoek gedaan worden voordat het echt gebruikt kan worden.

Bron: Nature today, Wikipedia, Fixpedia, animals today
Foto´s: Aafke