Tips voor de tuinder

Voorkom waterschaarste

De zomers worden steeds warmer in Nederland. Heel wat water verdampt door de zon en de grondwaterstand raakt maar niet aangevuld. Met een mogelijkse waterschaarste tot gevolg. Hoogtijd om er spaarzaam mee om te gaan!

Wat kunnen we zelf doen:

  • Investeer in een regenton en gebruik het regenwater om de dieren water te geven, de moestuin te besproeien of het terras te kuisen. Besproei bij voorkeur 's morgens of 's avonds, zodat het water minder snel verdampt.

  • Koel je tuin af met schaduw. Door een aantal plaatsen te voorzien van schaduw, warmt je tuin minder snel op. Creëer schaduwrijke zones door het plaatsen van hoge bomen of struiken. Heb je hier geen plaats voor, kies dan voor een pergola of hang een schaduwscherm.

  • Gebruik een gieter om planten te besproeien. Op deze manier dosseer je de hoeveelheid en krijgen de juiste planten water. Nog efficiënter is het gebruik van petflessen. Alvorens de fles omgekeerd in de grond te plaatsen, dien je eerst met een schaar de bodem van de fles te verwijderen. Vul de fles met water en laat het langzaam in de grond sijpelen.

  • Kies bij de aanleg van de plantenborder voor de juiste planten. Neem soorten die relatief goed bestand zijn tegen warme en droge periodes en maak een prairietuin of zonneborder. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld vlinderstruik, lavendel, lampepoetsergras en vingerhoedskruid.
  • Hark de grond eens om in de plaats van tweemaal te besproeien. De bodem mulchen zorgt niet enkel voor een onkruidvrije tuin, op deze manier blijft de grond luchtig en vochtig.

  • Bedek de grond met een dikke laag schors. Op die manier droogt de grond minder snel uit en hebben de planten minder water nodig. 

Extra tips:

  • Gebruik minder tegels in de tuin en kies voor gras, bodembedekkers en beplanting. Verharding houdt de warmte langer vast waardoor het in de tuin minder snel afkoelt. Minder verharding zorgt bij een regenbui tevens ook voor meer regenwater in de bodem. Tracht niet meer dan 30% van je tuin te verharden. Hoe minder betegeling hoe beter!

  • Het kan geen kwaad je gras een tijd geen water te geven. Het zal een beetje geel en dor worden, maar vanaf de eerste regenbui wordt het gras terug groener.