Tips voor de tuinder

Stap voor stap naar een natuurlijke tuin

Een natuurlijke tuin draagt bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu.  

Alle beetjes helpen

 • 1. Zorg voor water
  Water kan je op diverse manieren integreren. Is je tuin te klein voor een vijver, plaats dan een regenton en vang het regenwater op. Besproei hiermee jouw tuin of moestuin en bespaar zo op leidingwater. Regenwater is tevens beter voor je planten omwille van de aanwezigheid van mineralen. Heb je toch meer plaats, kies dan voor een tuinvijver. 

 • 2. Creëer een snoep- en pluktuin
  Plant een aantal bessenplanten op een zonnige standplaats. Kies verschillende inheemse fruitsoorten zoals framboos, bosbes, braambes, aardbei. De planten zullen heel wat beestjes aantrekken die van groot belang zijn bij de bestuiving.

 • 3. Kweek je eigen groentes
  Moestuinieren is niet alleen een leuke hobby. Je wordt voor je werk ook rijkelijk beloond met verse groentes. Zorg voor diverse soorten zoals groenten, fruit, kruiden en nectarplanten, en laat de natuur de rest doen. Nectarplanten trekken bijen en vlinders aan die instaan voor de bestuiving van jouw groenten- en fruitplantjes. 

 • 4. Maak natuurlijke beschutting
  Heel wat vogels, insecten en zoogdieren maken hun nestjes in bomen, struiken en klimplanten. Ze bieden een natuurlijke schuilplaats bij slecht weer en vormen een veilig toevluchtsoord bij gevaar. Sommige soorten klimlanten zoals Lonicera en Jasmijn ruiken niet alleen heerlijk, maar trekken 's avonds ook prachtige nachtvlinders aan.

 • 5. Met minder werk, meer leven
  Geloof het of niet, hoe minder je ingrijpt, hoe rijker de biodiversiteit in je tuin wordt. Laat bijvoorbeeld de gevallen bladeren in de herfst liggen. Deze vormen in de winter voor heel wat dieren een overwinteringsplaats en in de lente nieuw voedsel. Verzamel het dode hout op een stapeltje. Hier houden egels, spitsmuizen, roodborstjes en de winterkoning van. En laat het afgevallen fruit liggen voor vlinders en vogels.

 • 6. Start met composteren
  Composteren behoort tot de natuurlijke kringloop van de natuur. In deze cyclus vormt alles wat afsterft de basis van nieuw leven. Verzamel daarom je tuinafval met je keukenafval in een compostbak. Na het composteren kan je de compost als bodemverbeteraar gebruiken en is de cirkel opnieuw rond.

 • 7. Hang nest- en insectenkastjes op.
  Voorzie extra plekjes waar tuindiertjes kunnen wonen. Heb je geen plaats voor een boom, hang dan een nestkastjeaan een muur of tuinwand. Deze bieden voor heel wat vogelsoorten een broed- en schuilplaats. Ook een insectenhotel biedt voor tal van beestjes een schuilplaats waaronder bijen, vlinders, spinnen, ... Hang ze op een zonnige, beschutte plek in je tuin.

 •  8. Een bloeiende tuin, het hele jaar door
  Kies bij het aanplanten van je tuin voor inheemse soorten die het jaar rond bloeien. Speel hierbij met kleuren en geuren om verschillende bijen en vlinders aan te trekken. Zo help je de biodiversiteit instand te houden. 

  Bron: www.tuindadvies.nl