Tomatenketchup zonder suiker

Heb je veel tomaten en wil je echt iets gezonds maken waar je lekker van mag genieten?
Maak dan deze ketchup!

Tomatenketchup is gezond, maar eet er niet te veel van. In ketchup zit namelijk heel veel suiker. In een fles ketchup kunnen wel zo'n 45 klontjes suiker zitten.
(bron:  https://www.gezondheidsnet.nl)

Ingrediënten

  • 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 el olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel versgemalen, zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad
  • eventueel: mespuntje cayennepeper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de tomaten in kwarten en verwijder het harde gedeelte.
Hak de uien in grove stukken.
Doe alles op een groot bakblik, olie, balsamico, peper en zout erbij. 
Husselen, in de oven schuiven en 30 minuten laten roosteren.

Haal de tomaten uit de oven en hevel ze over naar een grote pan met dikke bodem. Staafmixer erin en pureren tot een gladde saus.
Kaneel en gemalen venkelzaad erbij en eventueel een mespuntje cayennepeper.
Op een laag vuurtje de boel rustig een uurtje laten pruttelen en indikken, tot de saus de juiste dikte heeft.
Giet de ketchup in goed uitgekookte potten of flesjes.

De smaak van zelfgemaakte ketchup komt het beste tot zijn recht na 2 weken, al is het is maar de vraag of je zo lang kunt wachten met “proeven of ie wel goed is”.

Micheline, tuin 1